W czwartek siódmego kwietnia na stadionie miejskim w Redzie odbyły się indywidualne biegi przełajowe. Dziewczęta rywalizowały na dystansie 1000 m, a chłopcy na 1500 m. W Biegu dziewcząt bezkonkurencyjna okazała się nasza uczennica Marta Topp z 3b LO, która zwyciężyła z zapasem 100 m nad drugą zawodniczką. Na wysokich miejscach dobiegły również Ewalina Semak (szósta pozycja), Katarzyna Grubba (siódme miejsce) i Joanna Popiołek (10-ta na mecie).
Niestety żadnemu z naszych chłopaków nie udało się zdobyć miejsca na podium. Najlepiej spisał się Maciej Cymann, który przybiegł na ósmej pozycji. Kolejno do mety dotarli Cyprian Zdankiewicz (10-te miejsce), Marcin Kołodziejski (11-te miejsce) oraz Tamasz Sobczak (12-ta pozycja).
Do mistrzostw województwa, które odbędą się w Człuchowie 15 kwietnia awansowało pięć najlepszych dziewcząt i chłopców. W tym roku będziemy mieli jedną reprezentantkę. Trzymajmy za Martę kciuki. Zawody w Człuchowie odbędą się na bardziej wymagającej trasie, jak na biegi przełajowe przystało. Można tylko mieć nadzieję, że w przyszłości organizatorzy zawodów na szczeblu powiatowym ustalą trasę bardziej zbliżoną do wymagań biegu przełajowego z pełnym dystansem, jaki jest podany w regulaminie.
Wszystkim naszym zawodnikom serdecznie gratulujemy i widzimy się w sobotę w Biegu Piaśnickim