Światowy Dzień Zdrowia przypada na 7. kwietnia. Nasz Szkolny Dzień Zdrowia obchodziliśmy dziś - w poniedziałek 11. kwietnia. W tym roku główny nacisk położyliśmy na problem nadmiaru cukru w naszej diecie. Rozwieszone na holu informacje i zaskakujące dane statystyczne miały nakłonić do zastanowienia się, czy na pewno problem cukrzycy, nadwagi oraz otyłości nas nie dotyczy i czy na pewno nigdy dotyczyć nie będzie. Piramidy ułożone z kilogramowych paczek cukru pokazały, ile cukru rocznie zjada Europejczyk, ile przeciętny nastolatek i jak jest bezpieczna dawka. Do naszej wyobraźni miały przemówić przygotowane przez uczennice plakaty, obrazujące ilość cukru w napojach, które kupujemy na co dzień. Dziś zachęcaliśmy do picia wody. O korzyściach sięgania po „mineralkę” również mogliśmy poczytać na szkolnym korytarzu. Niestety liczba pustych butelek po wodzie (wrzucanych dziś do specjalnie ustawionych kartonów) nie świadczy o nas najlepiej. Pijemy jej zdecydowanie za mało!
W tym dniu prosiliśmy wszystkich nauczycieli, by w miarę możliwości na swoich zajęciach zrealizowali temat związany z cukrem, dietą czy zdrowiem. Wiemy, że takie lekcje odbyły się i to nawet w obcym języku.
Świadomi jednak, że nie tylko odpowiednie odżywianie jest gwarantem zdrowia, rzuciliśmy wyzwanie wszystkim palaczom. Komu udało się wytrzymać jeden dzień bez papierosa?
I w końcu zachęcaliśmy do ruchu. Zaproponowaliśmy, by przyjechać do szkoły na rowerze. Zbyt duża odległość z domu do szkoły rzeczywiście była powodem, by na rower nie wsiąść, ale nie każdy mógł użyć tego argumentu… Wg naszych obliczeń jedynie ok. 4% wszystkich tych, którzy byli tego dnia w szkole, wybrało „dwa kółka”, z czego ok. 1/3 stanowili nauczyciele. O 11:00 doliczyliśmy się zaledwie 35 rowerów. Wynik zdecydowanie niezadowalający, ale z drugiej strony... łatwy do pobicia przy następnej okazji, a ta już 22.września. Wtedy to będziemy obchodzić Dzień bez Samochodu.
Cóż, nie pozostaje nam nic innego, jak każdemu życzyć dziś zdrowia. Tym, którzy słodycze zastąpili owocem lub warzywem, pili wodę, nie sięgnęli po papierosa i postawili na aktywność ruchową przed i po lekcjach, serdecznie gratulujemy. Wszystkich zachęcamy, by taki podobny „Dzień Zdrowia” przeżywali nie raz w roku, lecz zdecydowanie częściej a nawet codzienne, bo przecież„od zdrowia droższe jest tylko...leczenie”!
Bardzo dziękujemy osobom, które włączyły się do dzisiejszej akcji.
Zainteresowanych tematem niebezpiecznego cukru polecamy reportaże na stronach:
Reportaż nr 1          Reportaż nr 2          Reportaż nr 3