Uczennica klasy 3e LO, Marta Janik, reprezentowała naszą szkołę w finale ogólnopolskiego konkursu „Pokaż nam język” (w kategorii języka niemieckiego) zorganizowanego przez Wyższą Szkołę Bankową w Toruniu. W konkursie wzięło udział 23.556 uczniów z 659 szkół w Polsce.
14.04.2016 odbył się etap pisemny polegający na rozwiązaniu testu sprawdzającego znajomość języka i kultury krajów angielsko- lub niemieckojęzycznych i sformułowaniu krótkiej wypowiedzi z zakresu tematycznego XVI edycji konkursu. Wieczorem czekały na uczestników konkursu i ich opiekunów przygotowane przez organizatorów atrakcje w postaci uroczystej kolacji i „wycieczki szlakiem gotyku, piernika i Kopernika”.
Do etapu ustnego (debaty moderowanej), który odbył się następnego dnia, zostało awansowanych przez komisję 5 osób z najwyższym wynikiem z testu. Naszej uczennicy nie udało się niestety zakwalifikować do ścisłego finału, jednak osiągnęła wielki sukces, awansując w półfinale spośród 1000 uczestników do grona 25 najlepszych uczniów w Polsce.
Nie jest to jednak koniec konkursowych zmagań Marty, ponieważ już w czwartek 21.04.2016 wraz z Natalią Baranowską z kl. 3e LO i Pawłem Maliszewskim z kl. 1e LO weźmie udział w finale Bałtyckiego Konkursu Języka Niemieckiego organizowanego przez Instytut Neofilologii i Komunikacji Społecznej na Politechnice Koszalińskiej.