We wtorek, 26 kwietnia na poziomie każdej z polskich diecezji odbyły się kolejne etapy XX Ogólnopolskiego Konkursu Wiedzy Biblijnej. Przystąpili do nich uczniowie z blisko 1400 szkół ponadgimnazjalnych w całym kraju. W etapach diecezjalnych Konkursu Biblijnego wzięli udział reprezentanci szkół ponadgimnazjalnych, w których wcześniej, 15 marca br., zostały przeprowadzone eliminacje szkolne.
Na formułę tego etapu złożyła się część pisemna i ustna. Najpierw uczestnicy przystąpili do testu składającego się z 45 pytań. Zagadnienia dotyczyły tegorocznego zakresu merytorycznego, czyli Pieśni nad Pieśniami, Ewangelii wg św. Mateusza i Listu do Efezjan. Na rozwiązanie całości młodzi bibliści mieli 45 minut. Arkusz pytań był opracowany przez specjalnie powołaną komisję pod kierunkiem biblisty ks. prof. dr. hab. Mirosława Wróbla (KUL).
Naszą Szkołę dzielnie reprezentowali uczniowie klasy 2h LO w składzie: Michalina Murawska, Urszula Styn, Mariusz Waldowski. Motywacją o awans do finału jest możliwość zdobycia indeksu na wyższe uczelnie, a także zagraniczne pielgrzymki do Ziemi Świętej i Watykanu. Niestety znaleźliśmy się poza podium. Apetyt rośnie wraz z jedzeniem, więc z chęcią walczyć będziemy w kolejnych edycjach OKWB.

konkurs_wiedzy_biblijnej_01 (64 kB) konkurs_wiedzy_biblijnej_01 (64 kB) konkurs_wiedzy_biblijnej_01 (64 kB)