W środę, dnia 4 maja 2015 r. o godzinie 9.00 grupa ponad 180 absolwentów i byłych absolwentów Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 4 im. Jakuba Wejhera w Wejherowie przystąpiła do egzaminu maturalnego z języka polskiego.
Maturzyści zdający maturę według nowych zasad (tegoroczni i zeszłoroczni absolwenci liceów ogólnokształcących i tegoroczni absolwenci techników) musieli napisać wypracowanie; mieli do wyboru dwa tematy. Jeden z nich brzmiał: "Czy warto kochać, jeśli miłość może być źródłem cierpienia? Rozważ problem i uzasadnij swoje stanowisko, odwołując się do fragmentu "Dziadów cz. IV" Adama Mickiewicza i do innych tekstów kultury. Drugi temat brzmiał: "Zinterpretuj podany utwór. Postaw tezę interpretacyjną i ją uzasadnij". Chodziło o cytowany w arkuszu wiersz "Dałem słowo" Zbigniewa Herberta.
Podczas egzaminu na poziomie podstawowym maturzyści musieli rozwiązać także 12 zadań. Siedem z nich odnosiło się m.in. do zamieszczonych w arkuszu fragmentu tekstu Stanisława Falkowskiego i Pawła Stępnia o "Lalce" Bolesława Prusa, pochodzący ze zbioru "Ciężkie norwidy, czyli subiektywny przewodnik po literaturze polskiej"; jedno z zadań polegało na napisaniu streszczenia tego tekstu.
Jutro matematyka, później język angielski. Pisemne egzaminy maturalne zakończą się w naszej szkole egzaminem z języka hiszpańskiego w dniu VIII Parady Jakuba Wejhera czyli 20 maja 2016 r.

Życzymy wszystkim połamania... wszystkiego co się da...

JĘZYK ANGIELSKI
Matura 2016. Jezyk angielski Matura 2016. Jezyk angielski Matura 2016. Jezyk angielski Matura 2016. Jezyk angielski

MATEMATYKA