13 maja 2016 r. uczniowie klasy 1p LO wzięli udział w Dniu Otwartym Wydziału Nauk Humanistycznych i Społecznych Akademii Marynarki Wojennej w Gdyni. Uczniowie zapoznali się z ofertą edukacyjną Wydziału, mogli porozmawiać ze studentami oraz zwiedzili kampus uczelni.
Organizatorzy przygotowali wiele atrakcji, w tym bardzo ciekawy i pouczający wykład Dyrektora Ośrodka Studiów Amerykańskich Uniwersytetu Warszawskiego prof. dr hab. Bohdana Szklarskiego, poświęconego tegorocznym wyborom prezydenckim w USA. Następnie dr Svitlana Lizakovska przedstawiła, jak Polskę postrzegają obcokrajowcy. Uczniowie wzięli również udział w zajęciach warsztatowych z komunikacji interpersonalnej dzięki czemu klasa mogła jeszcze lepiej się poznać i zintegrować. Na koniec przenieśliśmy się w realia wojenne dzięki symulatorowi pola walki, w którym mogliśmy postrzelać z prawdziwej broni i cyfrowej amunicji.