18 maja (w środę) Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 4 im. Jakuab Wejhera w Wejherowie gościł uczniów gimnazjów powiatu wejherowskiego, którzy rywalizowali w IX Turnieju Chemicznym im. Jakuba Wejhera.
Konkurs rozpoczął się testem z wiedzy ogólnej, co pozwoliło wyłonić trzy najlepsze drużyny, które walczyły o odpowiednie miejsce na podium. Turniej prowadzony był przez uczniów klasy 3a FT, a w przerwie turnieju odbył się pokaz efektownych doświadczeń chemicznych przygotowanych przez uczniów klasy 2FT.
Drugi i trzeci etap konkursu był bardzo zacięty, a uczniowie musieli sobie między innymi poradzić z zadaniami z zakresu: projektowania i wykonywania doświadczeń, formułowania i wyciągania wniosków, odczytywania i analizowania danych podanych w formie wykresu oraz z zakresu wyszukiwania zależności przyczynowo-skutkowych. Zadania nie należały do prostych, ale uczniowie byli świetnie przygotowani, co sprawiło, iż poziom konkursu był niezwykle wysoki. Ostatecznie, bezapelacyjnie pierwsze miejsce zdobyła drużyna z Gimnazjum Publicznego w Luzine w składzie: Radosław Gryczewski, Dawid Ptach, Kacper Olszewski, drugie miejsce – drużyna Gimnazjum Nr 3 w Wejherowie w składzie: Zuzanna Pozańska, Agnieszka Lechicka i Marcelina Engelbrecht. Trzecie, ale również zaszczytne miejsce zajęli uczniowie z Samorządowego Gimnazjum w Bolszewie w składzie: Dominika Raether, Łukasz Stobiński oraz Marcin Kwidziński. Jury przyznało również wyróżnienia dla Magdaleny Klawikowskiej z Gimnazjum Nr 3 w Wejherowie oraz dla Przemka Litewskiego z Gimnazjum Nr 1 w Redzie. Laureaci otrzymali nagrody książkowe ufundowane przez Starostwo Powiatowe w Wejherowie. Wszystkim uczniom gratulujemy ogromnej wiedzy chemicznej i życzymy dalszych sukcesów.

IX Turniej Chemiczny im. Jakuba Wejhera IX Turniej Chemiczny im. Jakuba Wejhera IX Turniej Chemiczny im. Jakuba Wejhera IX Turniej Chemiczny im. Jakuba Wejhera IX Turniej Chemiczny im. Jakuba Wejhera IX Turniej Chemiczny im. Jakuba Wejhera IX Turniej Chemiczny im. Jakuba Wejhera IX Turniej Chemiczny im. Jakuba Wejhera IX Turniej Chemiczny im. Jakuba Wejhera IX Turniej Chemiczny im. Jakuba Wejhera IX Turniej Chemiczny im. Jakuba Wejhera IX Turniej Chemiczny im. Jakuba Wejhera IX Turniej Chemiczny im. Jakuba Wejhera IX Turniej Chemiczny im. Jakuba Wejhera IX Turniej Chemiczny im. Jakuba Wejhera IX Turniej Chemiczny im. Jakuba Wejhera IX Turniej Chemiczny im. Jakuba Wejhera IX Turniej Chemiczny im. Jakuba Wejhera IX Turniej Chemiczny im. Jakuba Wejhera IX Turniej Chemiczny im. Jakuba Wejhera IX Turniej Chemiczny im. Jakuba Wejhera IX Turniej Chemiczny im. Jakuba Wejhera IX Turniej Chemiczny im. Jakuba Wejhera IX Turniej Chemiczny im. Jakuba Wejhera IX Turniej Chemiczny im. Jakuba Wejhera IX Turniej Chemiczny im. Jakuba Wejhera IX Turniej Chemiczny im. Jakuba Wejhera IX Turniej Chemiczny im. Jakuba Wejhera