Wykorzystując piękną pogodę i zapał - klasa IIIb ZSZ, w czwartek 19 maja 2016 r., wyruszyła na spływ kajakowy rzeką Redą na odcinku Wejherowo-Rezerwat Beka. Pogoda sprzyjała, słońce opalało. Rzeka na tym odcinku dostarczała nam nie mało wrażeń, wielokrotnie zmieniając swoje oblicze. Czasami była trudna i wymagająca, nie wszyscy potrafili zapanować nad kajakiem, co powodowało lekkie podtopienia i kłopoty z nawigacją. Trasa mierzyła około 20 km i nie wybaczała błędów. Duże emocje budziły spiętrzenia wodne,śluza wodna oraz zatopione konary drzew, które straszyły, wystając z wody.
Wzbudzaliśmy nie małe emocje u wędkarzy, którym notorycznie straszyliśmy ryby "swoim cichym zachowaniem" - śmiechom nie było końca. I tak w sympatycznej atmosferze czterogodzinnego spływu kajakowego, ciesząc się bliskością natury klasa III b ZSZ wraz z opiekunami dopłynęła do mety cała - choć nie sucha.