W tym roku Parada Jakuba Wejhera przeszła ulicami Wejherowa już po raz ósmy. W ten sposób w przeddzień miejskich obchodów Dni Jakuba nasza szkoła uczciła pamięć swojego patrona.
Cała społeczność szkolna wzięła udział w barwnym i głośnym korowodzie. Ruszyliśmy jak zwykle w asyście policji i straży miejskiej na Plac Jakuba Wejhera. Jak co roku barwny pochód otwierały cztery pojazdy szkolne (w tym dwa nowe), stworzone przez naszych nauczycieli zawodu wraz z z uczniami podczas zajęć na warsztatach szkolnych. Następne w kolejności jechały limuzyny z dyrekcją szkoły i przedstawicielami władz powiatu, uczniowie na motocyklach i młodzież z koła cyklistów. Tempo nadawała jak zwykle nasza niezawodna orkiestra dęta. W postać Wejhera maszerującego na czele pochodu wcielił się uczeń klasy I b T - Kacper Damaszk. Nowością tego roku była piękna 6. metrowa flaga z herbem i barwami naszej szkoły, którą z szacunkiem nieśli ulicami miasta przedstawiciele klasy Ib Technikum. Dalej jak zwykle maszerowała młodzież z wychowawcami, poprzebierana w barwne koszulki, z wykonanymi przez siebie banerami, oznaczającymi poszczególne profile i typy szkół. Balony i kolorowe wiatraczki wręczane najmłodszym dopełniały całości. Należy też wspomnieć o dopisującej nam od ośmiu lat pogodzie, która stopniowo od kilkunastu dni polepszała się, by całkowicie zdjąć kamień z serca organizatorom imprezy.
Druga część imprezy toczyła się już na Placu Wejhera, gdzie dyrektor szkoły Anna Wilk podczas uroczystego hymnu szkoły złożyła okolicznościową wiązankę kwiatów pod pomnikiem założyciela naszego grodu. Oprócz pani dyrektor głos zabrał również z-ca prezydenta miasta pan Piotr Bochiński oraz starosta powiatu pani Gabriela Lisius, kierując podziękowania i gratulacje dla uczniów "Samochodówki", którzy co roku, w tak piękny sposób, czczą pamięć swojego patrona. Następnie młodzież zaprezentowała krótki program artystyczny w języku kaszubskim, połączony z tańcami dziewcząt w strojach ludowych. Odczytano także po kaszubsku wiersz naszego tegorocznego absolwenta Jana Górskiego z kl. III p LO.
Jak co roku nagrodziliśmy też uczniów, którzy w specjalny sposób wyróżnili się na tle społeczności szkolnej. W tym roku tytuł i medal dla "Nieprzeciętny/Nieprzeciętna 2016" otrzymali:
  • Kacper Frybezowski – za pełen pasji wkład pracy w promocję szkoły, wierne dokumentowanie szkolnych i lokalnych wydarzeń, reprezentowanie szkoły na niezliczonej ilości konkursów filmowych, a ponadto za otwartość i dyspozycyjność oraz ogromną ilość pozytywnych emocji.
  • Wiktoria Markiewicz – za pomysłowość, systematyczną i precyzyjną pracę nad przebiegiem projektów filmowych będących wizytówką naszej szkoły, miasta i powiatu oraz za mnóstwo pozytywnej energii, która jest motorem napędowym wszystkich szkolnych produkcji filmowych.
  • Joanna Popiołek – za promocję szkoły i zdrowego stylu życia wyrażaną nie tylko w sporcie, ale również w postawie fair play na co dzień, ponadto za bezinteresowną pomoc słabszym i czynny udział w życiu społeczności szkolnej i lokalnej.
  • Marcin Kołodziejski – za pasję biegania, która nie ograniczyła się jedynie do osiągania coraz lepszych wyników, lecz stała się sensem życia i źródłem siły, ponadto za promocję szkoły i zdrowego stylu życia oraz zaangażowanie w liczne akcje charytatywne.
Jak co roku przemarsz "Samochodówki" wywołał spore zainteresowanie i spotkał się z życzliwością mieszkańców. W ten sposób po raz kolejny mogliśmy dokonać promocji naszej placówki, której patronuje tak ważna dla naszego miasta postać Jakuba Wejhera.

Film Krystiana Rożniakowskiego

16_05_20_parada_03 (87 kB)