Dnia 20 maja 2016 roku w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 4 im. Jakuba Wejhera w Wejherowie odbył się XVII Turniej „Jakub Wejher i Powiat Wejherowski”. W Turnieju wzięli udział uczniowie ośmiu szkół ponadgimnazjalnych z terenu powiatu wejherowskiego. Turniej dzielił się na dwie części: teoretyczną i sprawnościową. W części teoretycznej uczniowie musieli wykazać się wiedzą na temat życia Jakuba Wejhera i jego rodziny. W tej części bezkonkurencyjni okazali się uczniowie z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Rumi zdobywając trzy pierwsze miejsca w kategorii indywidualnej. Byli to kolejno: Anna Bałtowska, Bartłomiej Hennig i Dominika Filip.

XVII Turniej Jakuba Wejhera XVII Turniej Jakuba Wejhera XVII Turniej Jakuba Wejhera XVII Turniej Jakuba Wejhera turniej_028 (164 kB)

Ciąg dalszy rywalizacji szkół tradycyjnie miał miejsce na szkolnym boisku. Jak co roku, organizatorzy zadbali o to, by nie tylko sprawność fizyczna decydowała o zwycięstwie w poszczególnych konkurencjach. Dziś przydatne okazały się także niektóre umiejętności związane z budową, urządzaniem i sprzątaniem domu, umiejętności współpracy w grupie, zdolności plastyczne, odrobina sprytu i, jak to w sporcie bywa, zwykłe szczęście.
Sztafeta z piłką – konkurencja, w której każdy z zawodników musiał jak najszybciej pokonać odcinek na bieżni, prowadząc kijem do unihokeja nie piłeczkę, lecz dużą piłkę do fitnessu. Uczniowie startowali w ustalonej przez siebie kolejności i przekazywali piłkę tak, jak odbywa się to w biegu sztafetowym.
Rybki w sieci – celem zabawy było zawieszenie przez jednego z zawodników drewnianych rybek na siatce otaczającej boisko. Miał on zasłonięte oczy, wiec zdając się tylko na podpowiedzi kolegów z drużyny, starał się umieścić je w miejscach, które gwarantowały jak najwięcej punktów.

Tor przeszkód – tu zawodnicy musieli kolejno pokonać slalomem odcinek kilku metrów, skacząc na piłce - „uszatce”, po czym zamienić ją na małą piłeczkę i przetoczyć na wskazaną odległość, używając do tego miotły. O zwycięstwie decydował czas wykonania zadania.

Pełna taczka – ilość piłek lekarskich w taczce po 3 minutach miała wyłonić zwycięską drużynę. Piłki można było dokładać po przebiegnięciu z taczką wskazanego odcinka.

Wbijanie gwoździ – konkurencja, w której należało wbić jak największą część długiego gwoździa. Zawodnicy kolejno podbiegali do pieńka, by wykonać jedno uderzenie.

Tor wyścigowy - tu przed zawodnikami rozłożony został tor dla zabawkowych samochodów. Pojazdów jednak nie było, a zamiast nich: piłeczka pingpongowa, którą należało przemieścić z jednego końca toru na drugi, dmuchając ją. Wygrywała drużyna, której w wyznaczonym czasie udało się to najwięcej razy.

Narciarze – „prawa, lewa, prawa…” - słychać było, gdy zawodnicy ustawieni na specjalnych 4-osobowych nartach pokonywali wskazany odcinek. Umiejętność synchronizacji ruchów została poddana próbie właśnie w tej konkurencji.

Rzuty do celu - zabawa rzutna, w której wykorzystane zostały piłki z różnych dyscyplin sportowych. Zadaniem zawodników było trafić nimi do „łapacza”- specjalnej metalowej konstrukcji, mając na uwadze, że trafianie mniejszymi piłkami jest mniej punktowane.

Pomnik Wejhera - tu w ruch poszedł węgiel rysunkowy. Zawodnicy mieli za zadanie narysować pomnik Jakuba Wejhera.

turniej_048 (140 kB)

W części sportowej Turnieju najlepsza okazała się drużyna Niepublicznej Szkoły Rzemiosła w Wejherowie. W klasyfikacji końcowej pierwszą lokatę zajęli uczniowie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Rumi. Drugie miejsce na podium stało się łupem uczniów z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Redzie, a na trzeciej pozycji uplasowali się uczniowie wejherowskiej „Samochodówki” w składzie Klaudia Bołdyga, Sandra Joskowska, Samanta Szary i Liwia Szczepańska.

turniej_007 (135 kB) turniej_008 (135 kB) turniej_020 (135 kB) turniej_024 (135 kB) turniej_025 (135 kB) turniej_031 (135 kB) turniej_034 (135 kB) turniej_035 (135 kB)
16_05_20_parada_03 (87 kB)