Wyjazd rekreacyjno - plenerowy do Jastrzębiej Góry w dniach 19-21 maja 2016 r. okazał się strzałem w dziesiątkę dla klasy 1Ft. Wspaniała, wręcz wymarzona pogoda na majowy wypad,by podładować akumulatory promieniami słońca, zwłaszcza dla tych, którzy mają jeszcze wiele do zrobienia przed ostatecznym wystawieniem ocen!
Spacery brzegiem morza, fotografie portretowe, odbijanie słońca blendą, zdjęcia grupowe i sportowe – tym zajmowaliśmy się w czasie eskapad nad morze. Czwartkowy wieczór spędziliśmy przy ognisku, smażąc kiełbaski oraz opowiadając o przebytym spacerze plażą do Ostrowa. Energii wystarczyło również na dyskotekę, która trwała do 23.00. Klasa tak uwielbia tańczyć, że następnego dnia urządziliśmy kolejną, za zgodą kierownika Ośrodka Wczasowego „Klif”, zapraszając maluchy z czwartej i szóstej klasy, będące w pokojach piętro wyżej, które przybyły z Sandomierza. Wychowawczynie dzieciaków były bardzo zadowolone i wdzięczne za pomysł!
W piątek po śniadaniu wybraliśmy się pieszo do latarni morskiej w Rozewiu, a w drodze powrotnej zahaczyliśmy o Gwiazdę Północy, gdzie panował doskonały, chłodny klimat i upragnione ławeczki do siedzenia dla niektórych… Po obiedzie chętni pograli w piłkę, część poszła na plażę, a jeszcze inni na promenadę. Po kolacji grupa uczniów nienasyconych słońcem fotografowała zachód nad morzem, a pozostali rozkręcali dyskotekę w ośrodku z maluchami. Kiedy dołączyli ci znad morza, zabawa ruszyła na całego!
W sobotę po śniadaniu poszliśmy na zasłużone lody oraz poleniuchować na plaży, by skomentować cały pobyt, w cudownie oderwanym od rzeczywistości miejscu. Po obiedzie trzeba było się spakować i zdać pokoje. Wszystkim było trochę szkoda, ale najważniejsze, że radość i zadowolenie emanowało z każdej twarzy oraz chęć powtórzenia wyjazdu – byleby razem i na wesoło!