W środę, 23 maja 2016 r., na boiskach Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 4 im. Jakuba Wejhera w Wejherowie, które weszły w skład strefy rekreacyjnej 1000-lecia w Wejherowie, finansowanej przez Norwegię, Islandię i Lichtenstein w ramach promocji zdrowia, opieki i wychowania poprzez rozbudowę infrastruktury sportowo-rekreacyjnej szkół odbyło się święto sportu. I choć niektórzy nauczyciele byli sceptycznie nastawieni do tego przedsięwzięcia, wszystko przebiegło w bardzo przyjaznej i wesołej atmosferze, która przyczyniła się do integracji na wszystkich szczeblach hierarchii szkolnej, za co należą się serdeczne podziękowania wszystkim zaangażowanym w tym dniu nauczycielom.
Podczas dnia sportu klasy rywalizowały strumieniowo w 14 różnych konkurencjach przygotowanych przez panie z biblioteki, panie anglistki, geografów, warsztatowców i wuefistów.

Podczas gdy cała szkoła wraz z dyrekcją i nauczycielami wspaniale bawiła na boiskach szkolnych z wizytą pojawiła się delegacja fundatorów naszej strefy rekreacyjnej na czele z Honorowym Konsulem Królestwa Norwegii panem Michałem Rzeszewiczem, oraz Starostą Wejherowskim panią Gabrielą Lisius, którzy wszystkim uczestnikom wręczyli pamiątkowe medale.

Uroczysty Dzień Sportu Uroczysty Dzień Sportu Uroczysty Dzień Sportu Uroczysty Dzień Sportu Uroczysty Dzień Sportu Uroczysty Dzień Sportu Uroczysty Dzień Sportu Uroczysty Dzień Sportu

Po wręczeniu medali cała szkoła na czele z dyrektor Anną Wilk odtańczyła na boisku, pod wodzą pani Asi Kwiatkowskiej i przy pomocy pani Ewy Selke, wspólny Taniec Walki, który był „wisienką na torcie” naszej dzisiejszej imprezy. Na boisku tańczyło wspólnie 259 uczniów i nauczycieli.

Następnie na naszych obiektach odbył się pasjonujący mecz w unihokeja pomiędzy nauczycielkami przedmiotów ścisłych, a nauczycielkami języków, w którym zwycięstwo na swoją korzyść w rzutach karnych odniosły nauczycielki przedmiotów ścisłych. W tym samym czasie, na głównym boisku, w meczu piłki nożnej pomiędzy warsztatowcami, a resztą męskiej części nauczycieli toczył się zacięty mecz, w którym nieznacznie zwyciężyli warsztatowcy.

Na koniec pani Beata Zaustowska przeprowadziła szkolenie z Nordic Walking i na tym nasz tegoroczny dzień sportu się zakończył.
Wyniki rywalizacji klas przedstawiają się następująco:
1 miejsce w pierwszej turze – klasa 1b LO;
1 miejsce w drugiej turze – klasa 2m LO.

Do zobaczenia za rok!