Dnia 30 maja 2016 r. w Gdańskim Parku Technologicznym miała miejsce konferencja „Pomorskie Perspektywy zawodowe” pod Honorowym Patronatem Ministra Edukacji Narodowej i Ministra Rozwoju, na którą została zaproszona nasza szkoła. Na spotkanie przybyli reprezentanci placówek całego województwa. My byliśmy jedyną szkołą z Wejherowa, która zaprezentowała swoją ofertę.
Stoisko Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 4 w Wejherowie prezentowało się znakomicie. Do rozmowy z nami zachęciło nie tylko przybyłą na spotkanie młodzież, ale także dorosłych uczestników konferencji, wśród nich Teresę Wargocką – sekretarza, wiceminister stanu w Ministerstwie Edukacji oraz Marka Nowickiego – starszego wizytatora Wydziału Kształcenia Ponadgimnazjalnego i Ustawicznego Kuratorium Oświaty w Gdańsku, a także Wojciecha Rybakowskiego – etatowego członka Zarządu Powiatu Wejherowskiego.
Przedmiotem dyskusji konferencji była przyszłość szkół zawodowych naszego regionu, problem współpracy placówek oświatowych z pracodawcą oraz planowanie kształcenia zawodowego zgodnie z potrzebami rynku pracy. Wspólne rozmowy i wymiana doświadczeń przyniosą efekty, o czym jesteśmy przekonani. My wróciliśmy bogatsi o wrażenia i wiedzę, które na pewno wykorzystamy, by nasza szkoła była coraz doskonalsza, a praca z młodzieżą efektywniejsza.

16_05_30_zawodowe_03 (68 kB)