O godzinie 6:30 rano z Wejherowa ruszyła ponad dwudziestoosobowa ekipa lekkoatletów z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 4 w Wejherowie na Wojewódzką licealiadę w Lekkiej Atletyce. Z dobrymi nastawieniami oraz zmotywowani do osiągnięcia najlepszych rezultatów nasi reprezentanci wysiedli przy nowoczesnym stadionie lekkoatletycznym w samym sercu miasta Chojnice. Sędziowie byli wymagający i od samego początku i to dosłownie postawili wysoko poprzeczkę. Przykładowo minimalna wysokość w skoku wzwyż kobiet ustalona na 140 cm była nieosiągalna dla paru dziewcząt i poskutkowała w ich wypadku dyskwalifikacją.
Konkurencje rozpoczęły się już o 10:30 i trwały do godziny 15:30 parokrotnie przerywane ulewami, które przynosiły orzeźwienie po porannym upale. Mimo deszczu ogromne emocje wśród uczestników wzbudzały biegi na 100, 200, 400 metrów oraz największe sztafeta 4x100 metrów.
Miejsca na podium zdobyły dwie dziewczyny: Marta Topp (tegoroczna absolwentka) pierwsze miejsce w biegu na 200 m oraz drugie miejsce na 400 metrów i Oktawia Lewicka (uczennica klasy 1b LO) trzecie miejsce w skoku w dal.
Na zakończenie miłą niespodzianką dla obecnych w Chojnicach absolwentów: Katarzyny Grubby, Agaty Okroy, Jakuba Sochy, Marty Topp oraz Moniki Walenty, było wręczenie wyróżnienia ufundowanego przez Stowarzyszenie Absolwentów i Przyjaciół Zespołu Szkół Samochodowych i Ponadgimnazjalnych nr 4 im. Jakuba Wejhera w Wejherowie, za godne reprezentowanie szkoły, chęć jej pomocy oraz niegasnący sportowy charakter.
Dziękujemy za wspaniały przykład dla następców na to, że wygrywa ten, który walczy do końca. Wojewódzka Licealiada w indywidualnej lekkoatletyce w Chojnicach praktycznie kończy rywalizację sportową w tym roku szkolnym. Dziękujemy wszystkim i czekamy na klasyfikację drużynową, która powinna być znana już niedługo.
WYNIKI RYWALIZACJI:
Konkurencja