To dziś - w Światowy Dzień bez Papierosa wszystkim palaczom rzuciliśmy wyzwanie: czy wytrzymają jeden dzień bez papierosa. Do obchodów Dnia bez Tytoniu przygotowywaliśmy się jednak już od początku maja.
Tydzień temu w każdej sali lekcyjnej pojawiły się plakaty z różnymi informacjami, które mogły okazać się cenne dla palaczy: przerażające dane statystyczne dotyczące zachorowalności i umieralności z powodu palenia tytoniu, wiadomości o zabójczym składzie dymu nikotynowego, wyliczenia, ile pieniędzy „puszcza się z dymem” i inne…
Wśród uczniów ogłosiliśmy konkurs na plakat zachęcający do niepalenia lub zniechęcający do palenia papierosów. Tego dnia gościliśmy w naszej szkole, zaproszone przez panią psycholog, pracowniczki Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Wejherowie. Dokonywano pomiaru ciśnienia oraz poziomu tlenku węgla w wydychanym powietrzu za pomocą specjalnego urządzenia: smokolaizera. Badaniu poddały się 92 osoby.

Światowy Dzień bez Papierosa w naszej szkole Światowy Dzień bez Papierosa w naszej szkole Światowy Dzień bez Papierosa w naszej szkole Światowy Dzień bez Papierosa w naszej szkole

Niepalącym nauczycielom i pracownikom szkoły zaproponowaliśmy zakup koszulek z deklaracją niepalenia i uzasadnieniem swojego wyboru. Argumenty były przeróżne. Uwagę zwróciły koszulki, których właściciele przyznali, że palili, ale już tego nie robią (można!) oraz koszulka z zapowiedzią zerwania z nałogiem dnia jutrzejszego. I w końcu całej szkolnej społeczności (poza tegorocznymi maturzystami) zaproponowaliśmy współudział w tworzeniu gigantycznego plakatu. Miał się on składać z małych zdjęć osób, które zadeklarowały, że w ciągu 6-ciu ostatnich miesięcy nie miały papierosa w ustach i się tego nie wstydzą. Zgodę na wykorzystanie wizerunku wyraziło ponad 200 osób. Z pewnych przyczyn nie udało się wykonać wszystkich zdjęć, toteż zrealizowaliśmy plan B. Stworzyliśmy plakat z napisem "NIE PALĘ" z nazwisk uczniów, którzy chcieli przyłączyć się do akcji i spełniali wyżej wymieniony warunek. Odnajdujemy na nim 170 osób. (z 744 obecnie uczęszczających do szkoły) Mało?! Tym bardziej osoby, których nazwiska tam są, mogą czuć się wyjątkowo. Powszechnie wiadomo, że papierosy są złe. Im udało się oprzeć pokusie…

Osobom, które założyły dziś koszulkę (45) oraz współtworzyły plakat dziękujemy, gratulujemy i życzymy, by złożona przez nich deklaracja niepalenia była zawsze aktualna. Palaczom, którzy podjęli wyzwanie i nie sięgnęli dziś po papierosa gratulujemy, a jednocześnie stawiamy im pytanie: „Dlaczego właśnie dzisiejszy Światowy Dzień bez Papierosa nie miałby być początkiem życia bez papierosa?”

Dzisiejsza akcja dotarła aż do odległych Chojnic, gdzie odbywała się Wojewódzka Licealiada w Lekkiej Atletyce. Obecni tam opiekunowie naszych zawodników również założyli charakterystyczne pomarańczowe koszulki. Tymczasem reprezentanci Samochodówki … O ich sportowych sukcesach w kolejnym sprawozdaniu.

Światowy Dzień bez Papierosa w naszej szkole (120 kB)