3 czerwca 2016 r. w odbył się Powiatowy Konkurs Geograficzno – Matematyczny „Z Pitagorasem przez kontynenty”. Uczestnikami konkursu byli uczniowie klas drugich i trzecich pięciu szkół gimnazjalnych powiatu wejherowskiego. W dwunastu konkurencjach musieli oni, w różny sposób, wykazać się wiedzą zarówno z geografii jak i matematyki. Najlepsza okazała się drużyna Gimnazjum z Luzina, drugie miejsce zajęło Gimnazjum nr 3 z Wejherowa, a trzecie – Gimnazjum ze Strzepcza.
Wszystkie zadania przygotowali uczniowie klasy IIm LO przy pomocy nauczycielek matematyki i geografii. W przerwach między poszczególnymi konkurencjami wszyscy mieli okazję bawić się grę Hokus-Pokus. Zabawowo – quizowa formuła konkursu sprawdziła się. Zawodnicy, kibice oraz organizatorzy świetnie się bawili.
Pierwsza edycja konkursu matematyczno-geograficznego odbyła się w marcu 2001 roku. Uczestnikami konkursu byli wówczas uczniowie klas pierwszych Liceum Technicznego i Technikum Samochodowego. Kilka konkurencji niezmiennie odbywa się od początku imprezy np. „Z jakim krajem kojarzy się ten produkt?” W tym roku były to marki samochodów. Nazwa konkursu wzięła się od zadania:

Tam za murem dziewczyna,
a pod ręką drabina,
co pięć metrów długości ma.
W fosie krążą rekiny.
Żal przecudnej dziewczyny,
co za murem z rozpaczy łka.
Czy zwykłemu chłopczynie,
Na wspomnianej drabinie
Te przeszkody pokonać się da?
Dane wierszyk pominie.
Znajdziesz je przy rycinie.
Policz sprytnie,
Odpowiedz raz dwa!