Dnia 3 czerwca 2016 r. na boisku Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 4 im. Jakuba Wejhera w Wejherowie odbył się turniej trójek koszykarskich, w którym udział wzięły drużyny z Gdyni, Wejherowa, Bolszewa z różnych typów szkół, razem siedem zespołów - łącznie 24 uczestników.
Celem imprezy było propagowanie zdrowego spędzania czasu wolnego, podniesienie sprawności fizycznej oraz zaangażowania w sport wśród młodzieży i dorosłych, a także integracja środowiska lokalnego. Gry odbywały się w dwóch grupach systemem „każdy z każdym”. Czas gry wynosił 10 minut, korzystając z połowy tradycyjnego boiska. Co ciekawe finałowe spotkanie rozstrzygnęło się dopiero w trzeciej dogrywce. Wszyscy uczestnicy turnieju otrzymali pamiątkowe medale i dyplomy. Na zakończenie integrowaliśmy się przy wspólnie zrobionym torcie truskawkowym.
Być może we wrześniu odbędzie się kolejny taki turniej i chcielibyśmy aby młodzież zachęciła swoich znajomych, rodziny do udziału w nim. Dziękujemy sędziemu, profesjonalnym fotografom oraz uczniom za pomoc w organizacji. Ponadto zachęcamy do korzystania z obiektów sportowych na terenie naszej szkoły.