W dniach 1-3 czerwca 2016 r. klasa 3b FT wybrała się w plener fotograficzny. Po zwieńczeniu ostatniego dnia praktyk udali się do urzekającej nadmorskiej wsi – Lubiatowa. Wyjazd okazał się idealnym wytchnieniem od pracy, a jednocześnie dobrą powtórką przed nadchodzącym egzaminem zawodowym.
Pomijając „przywitalny” deszczyk, nie mogli sobie wymarzyć piękniejszej pogody. Nie zabrakło więc czasu na odpoczynek i opalanie nad brzegiem morza. Widok zachodzącego słońca na plaży był jednym z wielu walorów przyrody jaki mogli podziwiać i fotografować.
Od makro ujęć owadów i roślin po sylwetkowe fotografie i zdjęcia grupowe aż do popularnych „selfie” - fototechnik nie rozstawał się z przyszłym narzędziem pracy.
Wspólnie spędzone wieczory przy ognisku, spacery po okolicy, uwielbiane przez nich śpiewanie piosenek i wiele innych rozrywek przyczyniły się do tego iż wyjazd okazał się strzałem w dziesiątkę. Był świetnym „akumulatorem” do naładowania sił przed powrotem do szkoły i wystawieniem ocen.
Uczniowie wraz z opiekunami miło wspominają ten plener i z niecierpliwością czekają na kolejny wyjazd.