Wejherowskie Centrum Kultury zaprosiło w sobotę (04.06. 2016) na cykl wydarzeń upamiętniających pierwszy przyjazd Juliusza Osterwy wraz z Teatrem Reduta do Wejherowa. 90 lat temu, 13 sierpnia 1926 r. na Rynku Starego Miasta wystawiono sztukę „Książę Niezłomny”.
W tym roku mija 90 lat od tego niezwykłego momentu w życiu kulturalnym miasta. Na ulicach zawitała prawdziwa sztuka teatru - nowa, twórcza, eksperymentalna.
Na promenadzie im. Reginy Osowickiej miał miejsce pokaz inscenizacji przygotowanych przez zaproszone grupy teatralne, które podjęły się pracy nad utworem „Książę Niezłomny”. Uczennice naszej szkoły aktywnie włączyły się w działania promujące wydarzenie i nasze miasto, a przy okazji od strony kulis obserwowały pracę aktorów. Bardzo dziękujemy uczennicom klasy Ip LO: Klaudii Kaźmierczak, Julii Badziąg, Agacie Łaga, Ewelinie Treder i Karolinie Lesner.

sztuka_01 (104 kB) sztuka_04 (107 kB) sztuka_07 (83 kB) sztuka_002 (138 kB) sztuka_08 (96 kB)