7 czerwca 2016 r. klasa 3a FT wraz z opiekunkami brała udział w spływie kajakowym rzeką Redą. Na początku krótki instruktaż i szkolenie dotyczące bezpiecznego zachowania się w trakcie spływu, a potem kajaki, kapoki, wiosła w dłoń i na wodę:-). Piękna pogoda sprawiła, iż mogliśmy w pełni rozkoszować się walorami przyrodniczymi. Pani Małgosia zaś nie marnowała czasu i pomiędzy wiosłowaniem robiła fotki. Śpiew ptaków, zjawiskowa przyroda, słońce i plusk wody sprawiły, że na chwilę oderwaliśmy się od codzienności, odstresowaliśy się i naładowaliśmy baterie na ostatnie dwa tygodnie nauki.
I choć dla większości była to pierwsza przygoda z kajakiem, obyło się bez wywrotek i cała klasa sprostała wyzwaniu. Po trzech godzinach zakończyliśmy naszą przygodę, a na koniec czekała nas jeszcze jedna atrakcja-pieczenie kiełbasek na ognisku.