10 czerwca 2016 r. uczennice klasy 1b LO wzięły udział w ostatnich w tym roku szkolnym warsztatach z cyklu „Poznaj pracę biologa”. Tym razem w Katedrze Genetyki miały okazję uczestniczyć w „bliskim spotkaniu z cząsteczką życia”. Pod czujnym okiem mgr Agnieszki Kaczmarczyk, uczestniczki warsztatów wykonały samodzielnie izolację DNA genomowego z … owoców malin. Zobaczyć, choć z trudem, na ścianie probówki osad DNA to było COŚ! A przy tym po raz pierwszy w życiu korzystać z pipet automatycznych, vortexu, mikrowirówek, termobloków… robiło wrażenie. Na koniec prowadząca warsztaty omówiła technikę elektroforezy (rozdziału fragmentów DNA w polu elektrycznym), zaprezentowała sprzęt i zademonstrowała żel, uzyskany po rozdziale i barwieniu, a na nim fragmenty DNA świecące w promieniach UV.
To były najciekawsze warsztaty! – tak podsumowały zajęcia uczestniczki.
W czasie wizyty na wydziale Biologii Uniwersytetu Gdańskiego mogliśmy podziwiać i spacerować pod 17 metrowym szkieletem drugiego pod względem wielkości ssaka na Ziemi - płetwala zwyczajnego (zwanego finwalem), który od niedawna został zawieszony w holu głównym.

warsztaty_01 (38 kB) warsztaty_01 (38 kB) warsztaty_01 (38 kB) warsztaty_01 (38 kB)