Dnia 10 czerwca 2016 r. w Pałacu Młodzieży w Koszalinie odbył się wernisaż połączony z wręczeniem nagród laureatom XV Ogólnopolskiego Konkursu Fotograficznego „Człowiek, Świat, Przyroda”. Na konkurs nadesłano 2397 zdjęć z całego kraju, do wystawy zakwalifikowano 166 prac 114 autorów. Wśród nagrodzonych osób znalazła się uczennica naszej szkoły, Zuzanna Chąciak, która zdobyła nagrodę Dyrektora Darłowskiego Ośrodka Kultury.
Po wernisażu laureaci konkursu udali się do Sarbinowa, aby wziąć udział w dwudniowych Ogólnopolskich Młodzieżowych Spotkaniach z Fotografią. Spotkania prowadziła Pani Małgorzata Dołowska – członek Fotoklubu Rzeczypospolitej Polskiej, która wygłosiła wykłady zatytułowane „Crazy photography” oraz „Estetyka i kompozycja obrazu w fotografii”. Zuzka dzięki prowadzącej zajęcia miała okazję zobaczyć dagerotyp, czyli fotografię wykonaną na miedzianej płytce, powleczonej jodkiem srebra i wywołanej w oparach rtęci - technika ta oficjalnie zapoczątkowała istnienie fotografii w roku 1839.
Laureaci wzięli również udział w plenerach fotograficznych podczas wschodu i zachodu słońca, oraz zajęciach w ramach nauki fotografii martwej natury. W sobotę odbyła się wycieczka do Skansenu Chleba. Wróciliśmy z pleneru bogatsi o nowe doświadczenia, nowych przyjaciół, z głowami pełnymi pomysłów.