Od kwietnia 2016 roku uczniowie klasy 2b LO(biologiczno-sportowej), w ramach współpracy z firmą Edulab, brali udział w projekcie "Inkubator talentów biotechnologicznych". Celem projektu było popularyzowanie nauk o profilu biotechnologicznym wśród młodzieży licealnej oraz wszechstronna edukacja w tym zakresie.
W trakcie trwania projektu, uczniowie pisali test wiedzy z zakresu chemii, biologi i biotechnologi, który wyłonił 80 najlepszych z województwa pomorskiego, a wśród nich aż 7 uczniów naszej szkoły. Martyna Tutaj, Joanna Popiołek, Natalia Lidzbarska, Weronika Pionke, Kamil Martyka, Oskar Cielecki oraz Mateusz Stenzel znaleźli się wśród nagrodzonych i przez trzy tygodnie wcielali się w rolę naukowca.
Podczas zajęć laboratoryjnych, które odbywały się w Parku Naukowo-Technologicznym w Gdańsku uczniowie pod okiem specjalistów wykonywali szereg doświadczeń, m.in. robili posiew z gardła, badali wrażliwość bakterii na antybiotyki, izolowali drobnoustroje z powietrza z różnych pomieszczeń metodą sedymentacji Kocha, wytrącali kazeinę z mleka, wykonywali posiew na skos, barwili bakterie metodą Grama, oczyszczali DNA z kiwi oraz wykonywali szereg analiz chemicznych.
Być może któryś z uczniów odkrył w sobie pasję naukowca...

inkubator_04 (64 kB) inkubator_02 (62 kB) inkubator_06 (35 kB) inkubator_06 (35 kB) inkubator_06 (35 kB)