TriCity Trail pod taką nazwą odbył się drugi Ultramaraton i Półmaraton z metą w parku im. Aleksandra Majkowskiego w Wejherowie w dniu 10 lipca 2016 r. Nasza szkoła ponownie została bazą dla uczestników obu biegów. O 14:00 biuro zawodów (dolny hol)zostało otwarte i zaczęli zjeżdżać się zawodnicy z całek Polski. O 18:00 na dużej sali gimnastycznej odbył się pokaz filmów połączony ze spotkaniem z bohaterem i autorem filmu "Dymus Dokument". Tytułowy Dymus to jeden z najlepszych fotografów sportowych w naszym kraju. Znany z wielu imprez biegowych - również z poprzedniej edycji TriCity Trail. O 20:00 odbyła się odprawa dla uczestników biegu Ultramaratońskiego, gdzie organizatorzy przekazywali ostatnie wskazówki dotyczące przebiegu trasy. Następnego dnia o godzinie 3:45 ultramaratończycy wsiedli do autokaru i pojechali na start.
Dystans biegu ultra maratońskiego to 80 km. Start do biegu odbył się o 5 rano z wejścia do Trójmiejskiego Parku Krajobrazowego w Gdańsku. Trasa biegu prowadziła szlakami turystycznymi TPK aż do Wejherowa. Limit czasu na pokonanie biegu wyniósł 13h. Ten morderczy dystans ukończyło ponad 130 zawodników. Najlepszym okazał się Roman Elwartz Pucka z czasem 7h 31min.

Start i meta biegu półmaratońskiego znajdowała się w parku im. A.Majkowskiego. Na tym dystansie wystartowało prawie 400 biegaczy. Najszybszą zawodniczką okazała się Monika Rolbiecka a najszybszym panem Michał Rolbiecki. Na trzecim stopniu podium stanęła nasza absolwentka Katarzyna Konkel. Siedemnaste miejsce zajął nasz absolwent Grzegorz Kepka, a 152 - Adam Fleming (również absolwent).

Monika Rolbiecka Grzegorz Kepka Katarzyna Konkel Adam Fleming

Nieoceniona okazała się pomoc naszych uczniów i absolwentów, którzy pracowali jako wolontariusze w biurze zawodów, na punktach odżywczych i kontrolnych na trasie ultra i półmaratonu. Mimo sezonu wakacyjnego wywiązali się z zobowiązania i stawili się gotowi do działania. Poniżej przedstawiamy nazwiska osób, bez pomocy których organizacja nie byłaby perfekcyjna: Joanna Popiołek, Katarzyna Grubba, Marta Topp, Amadeusz Brzeziński, Dagmara Kielińska, Karolina Lesner, Oliwia Motyka, Weronika Lang oraz Katarzyna Klassa i Ewa Selke.