W sobotę 11 lutego pięcioro uczniów z klasy Ie LO: Kamila Goike, Kornelia Ogórkiewicz, Agata Palach, Zofia Roszman, Maksymilian Rudnik oraz uczennica klasy 3p LO Dominika Gierszewska wzięli udział w II etapie okręgowym Olimpiady Geograficznej, która odbyła się w III Liceum Ogólnokształcącym w Gdyni.
Zawody były podzielone na 3 etapy, zwane podejściami. W pierwszym podejściu uczniowie musieli wykazać się znajomością dopływów największych rzek Polski oraz musieli uzupełnić dwa teksty, w których trzeba było odgadnąć miejsca w jakich znajdował się bohater. Drugie podejście było bardzo podobne do matury rozszerzonej z geografii. Należało odpowiedzieć na pytania dotyczące rysunków i schematów oraz map. Trzecie podejście opierało się na odczytywaniu i dopisywaniu danych do wykresów i diagramów, które są elementami geografii społeczno-ekonomicznej.
Wyniki uczniów z naszej szkoły były powyżej średniej, ale niestety zabrakło im, aby dostali się do etapu ustnego zawodów II stopnia.

17_02_11_olimpiada_03 (40 kB) 17_02_11_olimpiada_04 (40 kB) 17_02_11_olimpiada_05 (40 kB) 17_02_11_olimpiada_06 (40 kB) 17_02_11_olimpiada_07 (40 kB)