W dniu 14 lutego 2017 roku w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Wejherowie odbył się konkurs „Miejsca, ludzie, wydarzenia”. Rywalizacja odbywała się w czterech kategoriach konkursowych: recytacji w języku polskim i kaszubskim, poezji śpiewanej również w obu językach. Jury oceniało także prace w konkursie fotograficznym i literackim. Celem tego konkursu było propagowanie kultury naszego regionu. W jury zasiadali: Pani profesor Teresa Karwowska – dawny nauczyciel ZSPG nr 1, absolwent szkoły gospodarzy – Artur Sychowski i Pan Roman Drzeżdżon – członek Rady Języka Kaszubskiego.
Jak zwykle nagrody i wyróżnienia zostały przyznane głównie gospodarzom i naszej szkole. Ostatecznie uczniowie naszej szkoły uplasowali się na następujących pozycjach:
  • Mariusz Waldowski - klasa IIIh LO – II miejsce w kategorii recytacji w języku polskim,
  • Barbara Kandziora – klasa IIh LO– III miejsce w recytacji w języku kaszubskim,
  • Monika Bollin – klasa III FT i Paweł Semrau – klasa IV FT–
          III miejsce w poezji śpiewanej w języku polskim,
  • Karolina Dampc - klasa Ih LO i Zofia Roszman – klasa Ie LO – wyróżnienie
          w kategorii poezji śpiewanej w języku polskim,
  • Katarzyna Lejkowska – klasa Ih LO – III miejsce w kategorii słowo.
Gratulujemy nie tylko nagrodzonym w tym konkursie, ale także wszystkim jego uczestnikom. Odbiór sztuki jest zawsze subiektywnym odczuciem, ale marzy nam się to, by choć raz było inaczej niż zwykle.

17_02_14_konkurs_04 (60 kB) 17_02_14_konkurs_03 (112 kB) 17_02_14_konkurs_05 (39 kB)