W dniu 15 lutego uczniowie naszej szkoły zadebiutowali w turnieju debat oksfordzkich organizowanego przez gdański oddział IPN. W I Liceum w Gdańsku odbyła się faza grupowa, w której wzięło udział 16 drużyn z całego Pomorza. Po przywitaniu drużyn odbyło się losowanie grup, w którym nie mieliśmy szczęścia - trafiliśmy do bardzo trudnej grupy z faworyzowanymi i doświadczonymi gospodarzami, zaprawione w debatach gdyńskie IX Liceum oraz doświadczone IV Liceum z Gdańska (Gdańsk posiada własną cykliczną Ligę Debat).
Pierwszy pojedynek, w którym broniliśmy tezy, że Dmowski był ważniejszym politykiem niż Piłsudski z IV Liceum z Gdańska najsłabszy w naszym wykonaniu wygraliśmy 9 pkt. Drugi pojedynek z faworyzowanymi gospodarzami, w którym broniliśmy tezy, że zamach majowy był korzystny dla II Rzeczpospolitej przegraliśmy minimalnie 11 punktami. W trzecim pojedynku, niestety po raz drugi, mieliśmy pecha w losowaniu ponieważ musieliśmy wykazać, że budowa Gdyni nie była sukcesem II Rzeczpospolitej, co jak sami eksperci wykazali po debacie było nie do obrony. Walczyliśmy dzielnie ze szkołą z Gdyni, ale niestety przegraliśmy również 11 punktami.
Pomimo odpadnięcia z turnieju zostaliśmy pochwaleni przez organizatorów za ogromny postęp między pierwszą a trzecią debatą. Na szczególne wyróżnienie zasługuje w naszej drużynie Bartek Szczypior, który został okrzyknięty objawieniem debat z wielkim potencjałem. Turniej ten wskazał nad czym należy jeszcze pracować, oraz że debatowanie ma sens. Za rok z większym doświadczeniem powinniśmy zacząć odnosić sukcesy. Zapraszamy również uczniów naszej szkoły do zaangażowania się w tworzenie Szkolnej Ligi Debat, a w przyszłości może i wejherowskiej.