Dnia 17 lutego uczniowie klas euro przeprowadzili w Samorządowym Gimnazjum w Bolszewie warsztaty językowe pod hasłem „Hunger ist der beste Koch”. Nasi lingwiści przygotowali dla swoich młodszych koleżanek i kolegów mini turniej o tematyce związanej z jedzeniem. W trzyosobowych grupach wymyślili odpowiednie konkurencje, które sprawdzały przede wszystkim znajomość słownictwa oraz zdolność logicznego myślenia. Gimnazjaliści podzieleni na 3-4 osobowe drużyny rozwiązywali krzyżówki, łączyli polskie słowa z ich niemieckimi odpowiednikami, układali domino, grali w memory, odgadywali produkty na podstawie ich opisu bądź rebusu, opisywali czynności wykonywane w kuchni, łączyli obrazki oraz kategoryzowali produkty spożywcze. Sprawdziliśmy także ich zdolności taktyczne oraz umiejętności rozwiązywania bieżących problemów.
Na wszystkich twarzach malowało się zaangażowanie oraz zadowolenie. Koordynator projektu dziękuje: Ani Borskiej, Agelice Kąkol, Julii Negowskiej, Oliwii Motyka, Paulinie Stenka, Malwinie Okrój, Dominice Miotk, Janowi Lademann, Karinie Lubiewskiej, Paulinie Krawczyk, Julii Dampc, Agacie Maliszewskiej, Dominice Goyke, Weronice Wenta, Agacie Pallach, Weronice Kotkowskiej, Małgorzacie Jankowskiej, Martynie Stalmach, Maksowi Rudnik, Wiktorowi Dmowskiemu, Jakubowi Derron, Kornelii Pietkun, Klaudii Mielewskiej, Zuzannie Milewskiej, Kamilii Goike, Michalinie Dopke oraz Zuzannie Dopke za odwagę, pomysłowość oraz chęć do robienia więcej. Wszyscy mamy nadzieję, że nie było to ostatnie spotkanie tego typu i już w niedalekiej przyszłości będziemy mogli pracować nad kolejnym przedsięwzięciem.