W niedzielę, dnia 19 lutego, odbyły się w Wejherowie uroczystości związane z 360 rocznicą śmierci założyciela Wejherowa oraz patrona naszej szkoły Jakuba Wejhera. Z tej okazji w krypcie klasztoru dyrektor szkoły Anna Wilk złożyła wiązankę kwiatów w imieniu Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 4 im. Jakuba Wejhera oraz Stowarzyszenia Absolwentów i Przyjaciół Zespołu Szkół Samochodowych i Ponadgimnazjalnych nr 4 im. Jakuba Wejhera.
Następnie odbyła się msza święta w kościele św. Anny oraz przejście delegacji i pocztów na Plac Wejhera. Uroczystość zakończyła się złożeniem hołdu i kwiatów pod pomnikiem Jakuba Wejhera przez liczne delegacje państwowe i samorządowe z powiatu wejherowskiego i puckiego oraz organizacje i stowarzyszenia. Tutaj, w towarzystwie Prezesa Stowarzyszenia Sympatyków i Byłych Żołnierzy Jednostki Wojskowej w Wejherowie pana Mariana Wilka, Pani Dyrektor złożyła ponownie hołd założycielowi miasta.

Jakub Wejher zmarł 20 lutego 1657 roku w Gdańsku. Zgodnie z ostatnią wolą on i jego najbliżsi
zostali pochowani w podziemiach kościoła klasztornego w Wejherowie.

17_02_19_wejher_04 (75 kB) Źródło: http://wejherowo.naszemiasto.pl/artykul/obchody-360-rocznicy-smierci-jakuba-wejhera-w-wejherowie,4020978,artgal,t,id,tm.html foto: J.Kielas