Dnia 03.03.2017 r., po półtorarocznych intensywnych przygotowaniach, 27 uczniów klasy 2e LO oraz jedna uczennica klasy 1e LO przystąpiło do egzaminu z języka niemieckiego Goethe-Zertifikat B1. Wszyscy trzymamy kciuki za wysokie wyniki naszych lingwistów, gdyż by otrzymać ten uznawany na całym świecie certyfikat potwierdzający znajomość języka niemieckiego na poziomie B1 w każdej z czterech części (słuchanie ze zrozumieniem, czytanie ze zrozumieniem, wypowiedź pisemna, wypowiedź ustna) uczniowie muszą zdobyć przynajmniej 60% możliwych do zdobycia punktów.
W tym roku po raz pierwszy egzamin został podzielony na dwie części. W piątek 3-go marca po tygodniach rozwiązywania testów, ćwiczeń ze słuchu, pisania listów oficjalnych i prywatnych niezłomna 28-ka przystąpiła do trzech części: słuchanie, czytanie i wypowiedź pisemna. Na część ustną pozostał jeszcze tydzień przygotowań. Wspomniany egzamin zamyka jeden z etapów nauki w klasie euro i jednocześnie otwiera przygotowania do egzaminu maturalnego na poziomie rozszerzonym oraz do Goethe Zertifikat C1. W oczekiwaniu na wyniki trzymamy mocno kciuki.

Goethe Zertifikat B1 - 2017 Goethe Zertifikat B1 - 2017 Goethe Zertifikat B1 - 2017 Goethe Zertifikat B1 - 2017