10 marca 2017 r. odbył się w naszej szkole finał konkursu języka niemieckiego dla gimnazjalistów „Profi in Deutsch”. W rozgrywce wzięło udział dziesięcioro finalistów z czterech gimnazjów powiatu wejherowskiego wyłonionych na podstawie etapu pisemnego przeprowadzonego w macierzystych placówkach. Zaciętą walkę przeprowadzaną na zasadach znanego teleturnieju telewizyjnego „1 z 10” stoczyły dzisiaj niezwykle urocze Panie: Julia Bobkowska, Klaudia Drewa, Tatiana Janeczek, Eliza Kunath, Wiktoria Kunath i Wiktoria Stankowska z Gimnazjum z Bolszewa; Nikola Brokos i Natalia Kwidzińska z Gimnazjum z Luzina; Agnieszka Dzięcielska z Gimnazjum nr 3 w Wejherowie oraz Edyta Paleczny z Gimnazjum nr 1 z Redy.
Usłyszeliśmy dzisiaj odpowiedzi na pytania ze wszystkich działów tematycznych zarówno z zakresu leksyki jak i gramatyki. Należy zaznaczyć, że często o stracie punktów decydowały minimalne błędy. Najlepszą okazała się w tym roku Julia Bobkowska, która oprócz nagród rzeczowych zdobyła tzw. „dziką kartę” w procesie rekrutacji do Euroklasy. Na drugim miejscu uplasowała się Edyta Paleczny, a trzecią lokatę wywalczyła Natalia Kwidzińska. Mamy nadzieję, że wszystkie uczestniczki zasilą grono społeczności naszej szkoły w najbliższych latach.
Organizator konkursu pragnie serdecznie podziękować Starostwu Powiatowemu w Wejherowie, Szkole Języków Obcych „Interverbum”, wydawnictwu Pearson oraz Stowarzyszeniu Przyjaciół i Absolwentów Jakuba Wejhera za ufundowanie nagród rzeczowych.
Dzisiejszy konkurs nie mógłby się odbyć bez niezwykłego zaangażowania uczniów klasy Ie LO oraz IIIe LO, którzy nie tylko przygotowali dekoracje i słodki poczęstunek, ale także zadbali o niezwykłą oprawę muzyczno-kulturalną konkursu.
Wszystkim uczestnikom oraz ich opiekunom dziękujemy za przygotowania i przybycie. Już dziś zapraszamy na kolejną edycję konkursu „Profi in Deutsch” 2017/2018.