13 marca 2017 r. w hali Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Rumi odbył się finał Powiatowej Licealiady w Koszykówce Chłopców. Po eliminacjach do grupy finałowej awansowały cztery zespoły, po dwa z każdej grupy z zaliczeniem meczy z zespołem z grupy. Po eliminacjach wszystkie cztery zespoły wyglądały bardzo podobnie. Dwa zespoły z jedną wygraną i dwa z jedną przegraną - ale tylko jednym koszem. Także poziom zespołów bardzo wyrównany.
W pierwszym meczu "Elektryk" rozgromił "Bukową" 32:16. W drugim "Samochodówka" wyrwała dosłownie zwycięstwo "Vikingowi" wygrywając 33:26, aby w trzecim nie poradzić sobie z "Bukową" i przegrać 29:43. W ostatnim czwartym meczu gospodarz zawodów wygrał z "Elektrykiem" 36:31
13 okazała się dla nas pechowa. Losowanie ustawiło nam dwa mecze pod rząd. W pierwszym reprezentanci naszej szkoły zostawili serce na parkiecie i na drugi niestety zabrakło już sił. Choć trzy tygodnie wcześniej wygraliśmy na Bukowej sparing 80:44. I w taki oto sposób wygraliśmy mecz z mistrzem powiatu, aby skończyć zawody na czwartym miejscu. Naszą szkołę reprezentowali: Kamil Kaźmierczak, Jakub Rathenow, Wiktor Wolszon, Paweł Formela, Adam Patalewski, Olaf Lenz, Aleksander Loewenau, Mateusz Kunikowski i Szymon Gruba. Kamil Martyka niestety się nie pojawił.
Chłopaki zagraliście dzisiaj naprawdę wielki mecz!!! Choć aspiracje były na pierwsze miejsce, możemy być dumni z czwartego. Drugi rok z rzędu, jak wygraliśmy z "Vikingiem", a łatwo się z nimi nie gra. Gratulujemy!