Jak znaleźć mózg dżdżownicy? Dlaczego ośmiornica inteligencją dorównuje niektórym kręgowcom? W jaki sposób odczuwamy zapachy? Jak przebiegała ewolucja mózgu człowieka? Odpowiedzi na te i inne pytania uczennice klasy 2b LO uzyskały w czasie warsztatów i wykładu organizowanych w ramach Dni Mózgu na UG w dniu 17.03.2017. Pod czujnym okiem pracowników naukowych Katedry Fizjologii Zwierząt i Człowieka oraz Zoologii Bezkręgowców uczestnicy warsztatów mogli poznać doskonałość – niedoskonałość (?) swojego narządu węchu oraz przez chwilę poczuć się jak studenci (może przyszli chirurdzy) w trakcie samodzielnie dokonanej sekcji dżdżownicy. Był to dzień pełen wrażeń, który przyniósł uczniom nowe doświadczenia, wiedzę i dużo satysfakcji… zwłaszcza, że dowiedzieliśmy się, że masa mózgu Alberta Einsteina (1230 g) była zdecydowanie poniżej średniej (1400 g)!
Warsztaty – „Układ nerwowy bezkręgowców”, „Niuchacz – sprawdź węch” Wykład – „Jak nasz mózg uczył się rozumu?”

17_03_17_mozg_03 (146 kB) 17_03_17_mozg_04 (146 kB) 17_03_17_mozg_05 (98 kB) 17_03_17_mozg_05 (98 kB)