W piątek odbyła się w naszej szkole kolejna już - trzynasta - edycja konkursu matematyczno-geograficznego „Z Pitagorasem przez kontynenty”. 17 marca gościliśmy uczniów oraz nauczycieli z siedmiu gimnazjów: Gimnazjum Publicznego z Luzina, Samorządowego Gimnazjum z Bolszewa, Gimnazjum ze Strzebielina, Gimnazjum nr 2 ze Strzepcza, Gimnazjum nr 1 z Wejherowa, Gimnazjum nr 2 z Wejherowa, Gimnazjum nr 4 z Wejherowa.
Trzyosobowe drużyny gimnazjalistów musiały wykazać się spostrzegawczością, umiejętnością pracy w grupie, znajomością mapy, umiejętnością stosowania twierdzeń matematycznych i umiejętnością rozwiązywania zadań praktycznych. Zadania do łatwych nie należały, dodatkowo zawodnicy zmuszeni byli radzić sobie z presją czasu - walka była zacięta, wyniki wyrównane, a różnice punktowe niewielkie.
W tegorocznym konkursie zwyciężyła drużyna z Gimnazjum nr 1 w Wejherowie w składzie: Wiktoria Nawrocka, Weronika Lilla i Wojciech Zarychta. Na drugim miejscu uplasowała się reprezentacja Gimnazjum Publicznego w Luzinie: Magdalena Landowska, Jakub Rożek, Szymon Skiba. Trzecie miejsce zajęli uczniowie Gimnazjum nr 4 w Wejherowie: Wiktoria Kunikowska, Oskar Łebkowski i Michał Krause. Nagrody i upominki wręczyła zwycięskim drużynom dyrektor szkoły Anna Wilk. Serdecznie gratulujemy!
Dziękujemy wszystkim uczestnikom konkursu za wykazane zaangażowanie i ducha rywalizacji. Podziękowania należą się również klasie 3m LO za stworzenie miłej atmosfery i sprawne przeprowadzenie imprezy.