W dniu 24. marca 2017 r. w naszej szkole odbyła się już IV edycja Powiatowego Konkursu Języka Angielskiego „Lionheart”. Punktualnie o 10:00 na sali gimnastycznej stawiło się 66 uczniów z dziesięciu gimnazjów powiatu wejherowskiego wraz z opiekunami.
Po przywitaniu wszystkich uczniów przez p. dyrektor Annę Wilk, uczniowie rozwiązali test leksykalno-gramatyczny, trwający 45 minut. Następnie w swoich szkolnych grupach wzięli udział w multimedialnym quizie dotyczącym brytyjskiego slangu i języka potocznego, w którym odpowiadali na pytania przygotowane przez p. Łukasza Maja. W quizie tym najwyższy wynik – 76% uzyskali uczniowie z Gimnazjum nr 2 w Rumi. Uczniowie mieli też okazję obejrzeć film promocyjny szkoły, przygotowany przez naszych uczniów.
Do finału konkursu wybranych zostało 10 najlepszych uczniów z czterech szkół. Uczniowie ci wzięli udział w teleturnieju wiedzy z języka angielskiego i szeroko rozumianej znajomości krajów anglojęzycznych, przygotowanego przez uczniów grupy 2E1. Wysoki poziom wiedzy uczestników robił wrażenie. Po wyrównanej walce zwycięzcą została Zofia Świątek z Ekologicznego Gimnazjum Społecznego w Rumi, drugie miejsce zajęła Aleksandra Żuk z Gimnazjum nr 2 w Rumi, a trzecie miejsce przypadło Katarzynie Rumanowskiej z Ekologicznego Gimnazjum Społecznego w Rumi.
Nad prawidłowym przebiegiem konkursu czuwała trzyosobowa komisja: z-ca dyrektora szkoły, p. Celina Tańska, nauczyciel języka angielskiego, p. Łukasz Maj, oraz uczennica klasy IIIh LO Natalia Mamczura.
Wszystkim uczniom zaangażowanym w przygotowanie konkursu serdecznie dziękujemy i do zobaczenia w kolejnych edycjach!