Teatr jest wtedy, gdy spotyka się aktor i widz – w ten sposób definiuje istotę świątyni Melpomeny Gustaw Holoubek i dodaje, że sztuka teatralna to misterium. I my doświadczamy takiego przekonania za każdym razem, gdy pokazujemy swoje spektakle. Cieszymy się, że przynosimy pozytywne emocje, a treść naszych widowisk interpretowana jest na wiele sposobów.
Teatralna Wiosna to sposób na uroczyste obchody Światowego Dnia Teatru. Dzień ten jest niezobowiązującym przeglądem amatorskich zespołów teatralnych zorganizowanym przez WCK, Bibliotekę Miejską w Wejherowie i I LO. Na auli Liceum Ogólnokształcącego nr 1 im. Jana III Sobieskiego w Wejherowie spotkali się ci, którzy teatr kochają i dotyka ich jego magia. I tym razem nasze przedstawienie „opowiedz… Marionetki” spotkało się z ciepłym przyjęciem… Oczarowana młodzież i urzeczeni dorośli docenili nasz występ. Najkrótszą, a zarazem najbardziej wzruszająca recenzję wygłosiła Urszula Kowalska, aktorka i jurorka teatralna, która nie wahała się powiedzieć – …piękne, naprawdę piękne, a ja zawsze mówię prawdę. Pokazujcie to… - i zaprosiła nas na Wojewódzki Konkurs „Bursztynowa Maska”. Dla nas najważniejsze jest to, że jesteśmy razem i możemy głośno, choć bez słów, mówić, jaki jest nasz świat…
Barbara Malawska