Sejmik Województwa Pomorskiego przy współpracy Starostw Powiatowych Województwa Pomorskiego oraz Kuratorium Oświaty już po raz dwunasty zorganizował dla uczniów szkół ponadgimnazjalnych Konkurs Wiedzy o Samorządzie Terytorialnym. Celem konkursu jest upowszechnienie wiedzy o samorządzie terytorialnym, pogłębienie wiedzy o lokalnym i regionalnym życiu społecznym, kształtowanie aktywnych postaw obywatelskich oraz wzmacnianie patriotyzmu lokalnego i regionalnego
Eliminacje dla szkół powiatu wejherowskiego odbyły się 28 marca w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 im. Króla Jana III Sobieskiego. Udział wzięli uczniowie z 5 szkół powiatu: ZSP nr 1 z Wejherowa, ZSP nr 3 z Wejherowa, ZSP nr 4 z Wejherowa, ZSP nr 1 z Rumi, ZSP z Redy. Naszą szkołę reprezentowały: Weronika Gacek, Agata Łaga, Honorata Styn oraz Julia Magulska. Spośród 19 uczestników wyłoniono 4 finalistów, w którego gronie znalazła się również nasza uczennica Weronika Gacek, która zajęła 2 miejsce z wynikiem 19 punktów. Do zwycięzcy zabrakło jej 1 punkt. Należy również wyróżnić Agatę Łagę, która zdobyła 18 punktów i musiała uznać wyższość konkurentów dopiero w dogrywce, przez co zajęła 4 miejsce. Weronika reprezentować będzie nasz powiat w finale XII PKWoST w Gdańsku 10 kwietnia. Do rywalizacji o tytuł laureatów przystąpi 70 finalistów ze wszystkich powiatów województwa pomorskiego. Naszej reprezentantce życzymy powodzenia i trzymamy kciuki.

17_03_28_samorzad_03 (69 kB)