31 marca 2017 r. w Gdańskim Liceum Autonomicznym odbył się finał VIII Trójmiejskiego Konkursu Języka Niemieckiego pod patronatem Konsulatu Generalnego Niemiec w Gdańsku. Przystąpiło do niego 27 uczniów szkół ponadgimnazjalnych z Trójmiasta i okolic, wyłonionych w wyniku eliminacji szkolnych konkursu, a wśród nich 8 uczniów naszej szkoły: Ewelina Bojka, Zuzanna Cymann, Paulina Stenka, Malwina Okroj i Michał Mielewczyk z klas 3e LO, Paweł Maliszewski z klasy 2e LO i Agata Maliszewska z klasy 1e LO.
W trakcie konkursu uczniowie mogli popisać się zarówno swoją znajomością języka jak i wiedzą dotyczącą krajów niemieckojęzycznych. Z sześciu miejsc nagradzanych w finale trzy przypadły w udziale reprezentantom naszej szkoły! II miejsce w finale zajął Paweł Maliszewski, III miejsce zdobyła Paulina Stenka, a V miejsce Zuzanna Cymann.
Po krótkich przemówieniach przedstawicieli Konsulatu Generalnego Niemiec i Austrii, dyrektora Gdańskiego Liceum Autonomicznego i organizatorów konkursu wręczono finalistom i laureatom pamiątkowe dyplomy oraz atrakcyjne nagrody rzeczowe. Wszystkim laureatom gratulujemy sukcesu!

Joanna Piotrowicz

17_03_31_niemiecki_03 (56 kB) 17_03_31_niemiecki_04 (56 kB) 17_03_31_niemiecki_05 (56 kB) 17_03_31_niemiecki_06 (56 kB) 17_03_31_niemiecki_07 (142 kB)