W poniedziałek, 3 kwietnia 2017 roku, uczniowie z klasy 2p LO, uczennica klasy 1h LO oraz uczeń klasy 1e LO, wzięli udział w szkoleniu dotyczącym debat oksfordzkich, polegających na nieośmieszającej żadnej ze stron dyskusji dwóch grup o odmiennych zdaniach, nad którymi czuwa marszałek, odpowiadający za czas i kolejność wypowiedzi. Szkolenie odbyło się w I Liceum Ogólnokształcącym w Rumi.
Po przywitaniu i kilku zdaniach wstępnych od prowadzących uczniowie musieli zmierzyć się z pierwszym ćwiczeniem, w której każda osoba musiała podejść do nieznajomego i opowiedzieć kilka słów o sobie w ciągu jednej minuty. Następnie prowadzący rozpoczęli dyskusję na temat przywództwa i przeprowadzili kolejne ćwiczenie, podzielono uczniów na grupy, gdzie każdy musiał obronić i uzasadnić zdanie – „Jestem najlepszym mówcą…”.
Później zostały omówione podstawowe zasady i techniki prowadzenia wystąpień publicznych, po których przeprowadzono następne zadanie polegające na oszukiwaniu odbiorców, mające nam pokazać, że nie zawsze możemy się zgadzać z poglądami, lecz dla dobra ogólnego mówimy inaczej. Pod koniec szkoleniowcy wgłębili młodzież w zasady prowadzenia debat oraz tajniki wzbudzające w słuchaczach zainteresowanie, a po tym ośmioro wybrańców podzielonych na dwie czteroosobowe drużyny musiało wziąć udział w przykładowej debacie, jedna z grup musiała popierać twierdzenie, że wakacje powinny trwać cztery miesiące, druga zaś musiała to zanegować.
Uczniowie po zakończonym szkoleniu wyszli z uśmiechem na twarzach, co świadczyło o tym, że taka forma przypadła im do gustu. Życzymy powodzenia w turnieju debat oksfordzkich, który odbędzie się pod koniec kwietnia.
M.R.

17_04_03_debaty_03 (75 kB) 17_04_03_debaty_04 (75 kB) 17_04_03_debaty_05 (75 kB) 17_04_03_debaty_06 (75 kB)