Dokładnie we wtorek dwa tygodnie temu (21.03) rozpoczęły się zmagania w piłce siatkowej dziewcząt szkół ponadgimnazjalnych powiatu wejherowskiego. Po eliminacjach grupowych, w których damska reprezentacja uległa tylko, jak się potem okazało faworytowi ZSP nr 1 z Rumi 0:2, wyszła z grupy z drugiego miejsca pokonując pewnie 2:0 zespół z NSR Wejherowo.
Dobry początek i dalsze treningi rokowały na poprawę rezultatu z zeszłego roku, a tu wyszła powtórka. Od wczorajszego dnia (3 kwietnia) siatkarki borykały się z ogromnymi nerwami. Pierwszy mecz z ZSP 3 z Wejherowa omal nie doprowadził do tie-breaku, w drugim secie walka na przewagi do stanu 27:29. W wyniku za wielu błędów, szczególnie zagrywki dziewczyny przegrały 0:2. Kolejny mecz, nie mniej emocjonujący z „Elektrykiem” zakończył się dopiero po ponad godzinie walki w trzecim secie. Z pozytywnym zakończeniem dla nas 2:1 (25:12); (22:25); (15:10).
Następnego dnia (4 kwietnia) zdeterminowane i skupione zagrały trzeci mecz z trudnym przeciwnikiem – ZSP 1 z Wejherowa. Początek walki obiecujący, rywalki nie były wstanie zagrozić nam do stanu 15:15 i wtedy znowu gra błędów zaważyła (9 zepsutych zagrywek) – pierwszy set zakończony gonieniem „Bukowej” (23:25). Drugi set, jak się można spodziewać, zakończył się nerwowo na przewagi (27:29). Rezultat - pościerane kolana, łokcie i znowu na „styku” przegrana 0:2. O ostatnim meczu nie można powiedzieć, że był to mecz ostatniej szansy, bo na medal nie było już szans. W spotkaniu z ZSP 2 z Rumi chodziło o to, żeby udowodnić, że stać „samochodówkę” na więcej. I tak się stało, dziewczyny dały z siebie sto procent nie tylko indywidualnie, ale także jako drużyna. Pierwszy set ponownie stresujący, ale w końcu wygrany (28:26). Drugi set od początku z paropunktową przewagą też dla nas (25:19).
„Niestety to nie jest nasz sezon” tymi słowami wicedyrektora Cezarego Lewandowskiego można podsumować zmagania siatkarek samochodówki, ale nie tylko siatkarek. Coś w tym roku się przeciwko nam uparło. Miejmy nadzieję, że wszystkie doświadczenia te złe jak i te dobre zaowocują w przyszłym roku. Z przesłaniem sędziego zawodów p. Zygadło – „Warto jest walczyć” staniemy do kolejnych rozgrywek i tym razem odejdziemy z uniesioną głową.
Szkołę reprezentowały: Dominika Żak nr 7 – kapitan – 3b LO; Wiktoria Barzowska nr 13 – 1b LO; Karolina Drewa nr 2 – 1b LO; Angelika Górska nr 11 – 1b LO; Milena Kosznik nr 14 – 1b LO; Klaudia Langa nr 6 – 1b LO; Laura Lademann nr 5 – 2b LO; Oktawia Lewicka nr 3 – 2b LO; Kinga Styn nr 9 – 2b LO; Milena Wrosz nr 4 – 2b LO; Sandra Brzoskiewicz nr 10 - 2b LO.

Końcowa klasyfikacja
ZESPÓŁ