7 kwietnia ponownie włączyliśmy się do obchodów Światowego Dnia Zdrowia. Jak zaproponowała WHO, i my tematem przewodnim uczyniliśmy depresję. Tak, jak Światowa Organizacja Zdrowa chcieliśmy, by uczniowie i pracownicy naszej szkoły dowiedzieli się o depresji jak najwięcej. W związku z tym w każdej sali lekcyjnej i na szkolnym korytarzu porozwieszaliśmy plakaty informacyjne dotyczące objawów depresji, sposobów zapobiegania i leczenia oraz ogólnie opisujące skalę problemu. Uczniowska wiedza o depresji zostanie sprawdzona podczas najbliższych lekcji wychowania fizycznego.
Ponieważ jednym ze sposobów zapobiegania depresji jest podejmowanie aktywności fizycznej, i tym razem zachęcaliśmy, by przyjechać do szkoły rowerem. Chcieliśmy ustanowić nowy rekord - w zeszłym roku 35 osób przyjechało na rowerze. Brak chęci? Pogoda? A może nieobecność tych, którzy chętnie włączyliby się do akcji, ale pojechali na szkolną wycieczkę? Chyba to wszystko złożyło się na niepowodzenie…

17_04_07_depresja_04 (181 kB) 17_04_07_depresja_05 (152 kB) 17_04_07_depresja_06 (42 kB)