W piątek, 7 kwietnia, wybraliśmy się dwoma autobusami na Poznań Motor Show 2017. O godzinie 4.30 spotkaliśmy się przed szkołą w ilości 90 uczniów i 6 opiekunów. Po sprawdzeniu obecności i kontroli napoi, wyruszyliśmy w podróż do Poznania. O godzinie jedenastej byliśmy na miejscu. W holu spotkaliśmy naszych uczniów, którzy brali udział q 23 Ogólnopolskim Turnieju Wiedzy Samochodowej. Byli dobrej myśli i czekali na wyniki, my natomiast udaliśmy się na hale targowe podziwiać nowości motoryzacyjne. Wzorem ubiegłych lat staraliśmy znaleźć najdroższy prezentowany samochód... niestety nie przy wszystkich modelach znajdowały się ceny. Najdroższy model samochodu z ceną to 345 800 Euro.
A co nowego na targach: włoski producent Alfa Romeo zgodnie z przewidywaniami zaprezentował swojego najnowszego SUV-a: Stelvio. U Brytyjczyków można było zobaczyć m.in. Aston Martin DB11 z silnikiem V12 TwinTurbo. Audi na poznańskie targi przygotowało dwie nowości: Audi SQ5, czyli usportowioną wersję dopiero co pokazanego SUV-a Q5, oraz R8 Spyder V10 – supersportowe auto, który pozwala na podróż z wiatrem we włosach. BMW zaprezentowało całą paletę samochodów hybrydowych oraz elektrycznych. Niewątpliwą ozdobą Poznań Motor Show 2017 jest stoisko Ferrari, na którym można zobaczyć naprawdę szybkie samochody tej marki. Są to m.in. 812Superfast, LaFerrari Aperta, 488 GTB, GTC4LUSSO. Najważniejszym punktem stoiska Kia był oczywiście Stinger.
I tak dalej i tak dalej. Mamy nadzieję, że uczniowie mile spędzili te pięć godzin na targach. Niektórzy oczywiście tylko oglądając i podziwiając, a niektórzy biorąc udział w konkursach i pokazach. Zadowoleni, zmęczeni i najedzeni (McDonald's) śpiewająco powróciliśmy przed północą do bazy.