3 Gdańsk Maraton - czyli krótka opowieść o tym, jak uczeń przerósł "mistrza". Gratulacje dla Kasi Konkel, absolwentki Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 4 im. Jakuba Wejhera w Wejherowie, która w debiucie przebiegła maraton w 3h 21min 08s. Od początku nastawiałyśmy się na złamanie 3h 30min. Jednak luz Kasi na trasie sprawił, że od startu cały czas przyspieszyłyśmy rozpoczynając od tempa 5min/km. Na trasie „zwiedzałyśmy” ciekawe miejsca. Trasa maratonu prowadziła przez stadion Amber Expo, dalej biegłyśmy przez środek budynku Centrum Solidarności, Długi Targ, pokonałyśmy dłuuuugą prostą na Grunwaldzkiej, aby końcówkę maratonu biec przez malowniczy Park Regana.
Do 30km trzymałyśmy się tempa 4:45-4:50 min/km. Zdarzało nam się zapomnieć i biec szybciej, ale w głowie miałyśmy fakt, że do pokonania mamy 42 km i studziłyśmy swoje zapędy. Po minięciu magicznej granicy Kasia podkręciła tempo do 4:35/km, a we mnie gotowało się już ze zmęczenia. Na 36 km krzyknęłam do Kasi, że ma lecieć - bo ja nie mam już siły. Kasia "depnęła", a zegarek pokazał tempo 4:23/ km. Ja tylko walczyłam, żeby za dużo nie stracić. Na 41 km zdołałam zniwelować przewagę do 3 s.
Podsumowując - Kasia ma niezły potencjał maratoński, po przebiegnięciu królewskiego dystansu poszła roztruchtać. Ja usiadłam na ziemi. Do mety dobiegłyśmy odpowiednio na 18 i 19-tym miejscu wśród kobiet. Kasia w swojej kategorii wiekowej zajęła drugie miejsce. Ja zadowoliłam się miejscem 13-tym  Taki piękny debiut prognozuje dobre wyniki w przyszłości na tym dystansie.

Relacja trenera i współtowarzysza na trasie Marii Maj-Roksz

17_04_09_maraton_03 (47 kB)

Inny nasz absolwent - Marcin Kołodziejski - również biegł w maratonie, tym razem w sztafecie. Drużyna o wdzięcznej nazwie "Kaszubskie Dziki" - pokonała wszystkich przeciwników. Także gratulujemy.