10 kwietnia uczennica naszej szkoły Weronika Gacek reprezentowała powiat wejherowski w finale XII Pomorskiego Konkursu Wiedzy o Samorządzie Terytorialnym. W tym roku konkurs odbył się w dwóch etapach. W części powiatowej wzięło udział 388 uczniów. Do etapu wojewódzkiego zakwalifikowało się 70 osób, w finale walczyło 64 uczniów. Samorząd Województwa Pomorskiego ufundował nagrody pieniężne dla trzech laureatów – uczniów oraz ich opiekunów i szkół. Pomysłodawcami konkursu byli radni Sejmiku Województwa Pomorskiego. Do współpracy włączyły się starostwa powiatowe i Kuratorium Oświaty w Gdańsku.
Celem konkursu jest upowszechnienie wiedzy o samorządzie terytorialnym, o regionie i kształtowanie aktywnych postaw obywatelskich. Uczestnicy musieli odpowiedzieć na 42 pytania. Najwięcej trudności sprawiały mapy i herby województw. Naszej reprezentantce nie udało się zająć jednego z trzech nagradzanych miejsc. Było to dobre przetarcie przed XIII finałem, który odbędzie się za rok.

17_04_10_konkurs_04 (89 kB) 17_04_10_konkurs_04 (89 kB)