Z okazji Ogólnopolskiego Dnia Trzeźwości, którego data przypada na 10 kwietnia, uczennice Sylwia Frydrych z klasy 2 Ft, Oliwia Holke i Nikola Pettke obie z klasy 2h LO pod kierunkiem nauczyciela przygotowały prezentację, która wpisała się w treści podstawy programowej dla szkoły ponadgimnazjalnej.
Statystyki mówią o tym, że 900 tys. osób w Polsce spożywa alkohol problemowo, a 2 miliony jest uzależnionych. Wobec tego postanowiliśmy działać prewencyjnie i w najlepszy dla uczniów, obrazowy sposób przedstawić przyczyny i skutki nadużywania napojów wysokoprocentowych, które wywołują agresję oraz szereg chorób. Szczególnie kobiety spodziewające się dziecka nie powinny próbować alkoholu nawet w niewielkich ilościach. Zwróciliśmy uwagę na to, że nie wolno prowadzić pojazdu „po spożyciu”. Należy podkreślić, że wobec tylu pokus w aktualnym świecie ważna jest motywacja do działania i twórcze wykorzystanie czasu. I to staraliśmy się pokazać, aby uczniowie zainteresowali się zdrowym spędzaniem czasu wolnego np. grą w piłkę nożną, jazdą na rowerze z przyjaciółmi, pływaniem czy przygotowaniem zdrowych posiłków. Stawiamy na czas spędzony z rodziną, bo im bliżej rodziny to dalej od nałogów. Na prezentacji pokazano również, że warto inwestować w rozwój swoich kompetencji np. obsługa programów komputerowych i pomagać innym, co może się okazać w przyszłości kluczem do szczęścia.
Podsumowaniem akcji będzie przeprowadzenie ankiety ewaluacyjnej i na koniec mała refleksja: „Szczęście samo Cię nie dosięgnie, musisz też wyciągnąć ku niemu rękę”…

17_04_10_trzezwosc_03 (57 kB) 17_04_10_trzezwosc_03 (57 kB) 17_04_10_trzezwosc_03 (57 kB)