21 kwietnia 2017 r. społeczność „Samochodówki” obchodziła Światowy Dzień Ziemi, który w tym roku w Wejherowie odbywał się pod hasłem „Zmieniajmy nawyki, a nie klimat”. Dwie klasy 1bfT i 2fT tego dnia, pomimo niesprzyjających warunków pogodowych, sprzątały teren wokół szkoły wraz z przylegającymi ulicami Transportową i Inwalidów Wojennych. Wszyscy mogliśmy podziwiać przyrodnicze zdjęcia autorstwa Pani Małgorzaty Nowak prezentowane w ramach wystawy „Przyroda jest wielka, człowieka stanowi tylko jej część”. .
Tego dnia odbył się również finał konkursu na wykonane przez uczniów Ekonakrycia głowy, oceniane pod względem przesłania ekologicznego, kreatywności, wykorzystania materiałów naturalnych, pochodzących z odzysku i estetyki wykonania. Najlepszą pracę zaprezentowały uczennice klasy 2pLO Agata Wojtas i Dagmara Zemojtel (I miejsce), zaś kapelusz uczennic klasy 2h LO Adrianny Dopke i Martyny Koseckiej został doceniony wyróżnieniem za pomysłowość. Nagrody – książki przyrodnicze, przewodniki, albumy fotograficzne - ufundował Urząd Miejski w Wejherowie.
Integralną częścią obchodów Światowego Dnia Ziemi był wykład dr Beaty Michno Michnoz Katedry Ekologii i Zoologii Kręgowców Wydziału Biologii Uniwersytety Gdańskiego pt. „Dzikie życie w mieście czyli zwierzęta synantropijne”, którego wysłuchali uczniowie klasy 2bLO. Wykładowca scharakteryzował faunę miejską, przedstawił cechy populacji zwierząt synurbijnych (zasiedlających miasta) w tym wysoką liczebność, wzrost agresji osobników oraz wskazał pozytywne i negatywne skutki osiedlania się zwierząt w mieście.
Cała społeczność szkolna mogła zapoznać się ze sposobami ograniczania zużycia energii w codziennym życiu: w domu, na zakupach i w transporcie. Prezentowane rozwiązania, umieszczone na tablicy informacyjnej, wypracowane zostały w trakcie „burzy mózgów” uczniów w trakcie lekcji klimatycznych.
Polecamy je wszystkim mieszkańcom Ziemi!