W dniach 22 - 23 kwietnia 2017 roku (sobota i niedziela) po raz dziewiąty Zespół Szkół nr 2 w Nowym Dworze Gdańskim zorganizował TURNIEJ WIEDZY TECHNICZNEJ pod patronatem Wydziału Mechanicznego Politechniki Gdańskiej oraz Starosty Nowodworskiego.
Naszą szkołę reprezentowała zgrana ekipa w osobach: Mariusza Kotulskiego i Bartłomieja Maciszki z klasy 4 bT. Pierwszego dnia uczniowie zmagali się z rysunkiem wykonawczym części klasa koło pasowe. Zadanie, choć nie wydawało się trudne, to sprawiło Naszym reprezentantom drobne problemy.
Po zmaganiach organizatorzy zaprosili uczestników na obiad, a później na wycieczkę autokarową po Żuławach i Mierzei Wiślanej. Pierwszym punktem wycieczki były odwiedziny w firmie Hydromechanika i zapoznanie się z specyfiką jej produkcji i stosowaną technologią. Następnie można było zapoznać się z rozwiązaniami technicznymi zastosowanymi na przekopie Wisły (Pętli Żuławskiej) zwiedzając śluzę "Gdańska Głowa".
Następnego dnia uczniowie rozwiązywali test wyboru i zadania otwarte z zakresu symboliki i oznaczeń stosowanych na rysunkach technicznych maszynowych. Poziom tej części konkursu był nadspodziewanie wysoki.
Nasi reprezentanci zajęli ostatecznie wysokie III miejsce w realizacji zespołowej, ulegając ekipie gospodarzy (II miejsce) i kolegom z Zespołu Szkół Mechaniczno-Informatycznych z Lęborka (I miejsce). Indywidualnie Bartek i Mariusz zajęli odpowiednio 6 i 7 miejsce, zdobywając odpowiednio 65 i 63 punkty na 100 możliwych. Na zakończenie wypada złożyć gratulacje wszystkim uczestnikom i podziękowania gospodarzom za "sprawną organizacje" i "promowanie zasad fair play" podczas rywalizacji...!

17_04_23_twt_03 (92 kB) 17_04_23_twt_03 (92 kB) 17_04_23_twt_03 (92 kB)