24 kwietnia 2017 r. na wydziale Nauk Społecznych Uniwersytetu Gdańskiego odbył się finał Pomorskiej Ligi Debat organizowany przez Instytut Debat Publicznych przy współpracy z firmą Energa. Nasz zespół w składzie Weronika Gacek, Ewelina Treder, Maciej Okroj i Olaf Wasielke po pasjonującej „walce” na argumenty zajął w turnieju trzecie miejsce, przegrywając minimalnie (16 do 12) w półfinale z późniejszymi triumfatorami z Gimnazjum w Trąbkach Wielkich. Drugie miejsce zajęło I Liceum Ogólnokształcące w Kartuzach. Czwarte miejsce zajęło II Liceum Ogólnokształcące w Sopocie, które pokonaliśmy już wyraźnie (18 do 9) w rywalizacji o trzecie miejsce.
Po zakończeniu turnieju odbyła się uroczysta gala, którą uświetniło wielu gości m.in. posłowie na sejm: Janusz Śniadek, Marcin Horała czy Grzegorz Furgo, nasz powiat reprezentował etatowy członek zarządu - pan Wojciech Rybakowski. Na gali ogłoszono wyniki oraz rozdano nagrody ufundowane przez sponsora imprezy. Gratulujemy naszej drużynie i życzymy za rok pierwszego miejsca.

17_04_24_final_debaty_03 (75 kB) 17_04_24_final_debaty_03 (75 kB) 17_04_24_final_debaty_03 (75 kB)