Przy niesprzyjającej pogodzie w odległym Człuchowie (25.04.2017 r.) odbył się Finał Wojewódzki w Drużynowych Biegach Przełajowych. Drużynowe Biegi Przełajowe to kolejna ciekawa impreza z kalendarza zawodów szkół ponadgimnazjalnych. Jest to nowość, ponieważ wcześniej znaczenie miały tylko osiągnięcia indywidualne.
Oficjalne wyniki poznamy dopiero pod koniec tygodnia, ale dziś wiemy już na pewno, że drużyna „samochodówki” zaistniała w województwie pomorskim. Zawody rozpoczęły się od rywalizacji najmłodszych, kończąc, dla nas, na najistotniejszym punkcie programu – biegu dziewcząt szkół ponadgimnazjalnych na 1500 metrów. Na starcie stanęły w sumie 72 dziewczęta z różnych powiatów. Imponująca liczba uczestników i widzów lekko stresowała naszą reprezentację. Jednak bardzo sympatyczna atmosfera w drużynie i ogromna motywacja pomogła wszystko zniwelować. Najszybsza z naszych dziewcząt okazała się tym razem Agata Maliszewska z klasy 1e LO, która wbiegła jako 19 na metę. Kolejno pojawiały się za Agatą: Monika Marczykowska 2b LO (miejsce 25), Joanna Popiołek 3b LO (miejsce 30), Ewelina Semak 3e LO (miejsce 53), Kornelia Formella 3b LO (miejsce 55) oraz Klaudia Smuga (miejsce 596). Niestety regulamin zawodów uniemożliwił start poza konkurencją naszej rezerwowej Oktawii Lewickiej 2b LO, która dzielnie dopingowała koleżankom.
Czekamy z niecierpliwością na komunikat końcowy z Człuchowa oraz trzymamy dalej kciuki za naszą reprezentację.