W czwartek 27 kwietnia 2017 roku uczniowie klasy IIe LO oraz uczeń klasy Ie LO wzięli udział w pierwszym etapie XIII edycji konkursu wiedzy o Niemczech „Deutsch – Land – Nachbarland” organizowanego przez Centrum Herdera w Gdańsku, który odbył się na Wydziale Prawa i Administracji Uniwersytetu Gdańskiego.
Uczniowie musieli zmierzyć się z udzieleniem odpowiedzi na sto pytań zamkniętych, takich jak na przykład: „Jaki film otrzymał Złotego Niedźwiedzia na Festiwalu Filmowym Berlinale w 2017 roku?”, „Który kraj związkowy nie graniczy z Morzem Bałtyckim?”, „W którym kraju związkowym dominuje katolicyzm?” lub „Autorem którego utworu nie jest Günter Grass?”.
Na wyniki konkursu musimy poczekać do 11 maja 2017 roku. Wszystkim biorącym udział życzymy awansu do drugiego etapu konkursu.
M.R.

17_04_27_niemcy_03 (79 kB) 17_04_27_niemcy_04 (79 kB)